Under JOTA-helgen samles et par millioner speidere over hele verden for å kommunisere via HF-radio. Speiderne får sende over amatørradio, så lenge det skjer under kontroll av en lisensiert radioamatør som starter og avslutter kontakten på lufta.

JOTA er av IARU (den Internasjonale Amatør-Radio-Union) sett på som en god anledning, til å vise frem amatørradio, og på denne måten forhåpentligvis også rekruttere nye radioamatører.


 • JOTA 2020

  Årets JOTA ble arrangert helgen 17.-18. oktober. Ved KFUK-KFUM speidernes krets-arrangement på Horve i Sandnes deltok følgende radioamatører som stab og operatører:

  • LA2KLA Rolf Marthin, Bekkefaret
  • LA5OOA Arne Sverre, Moi
  • LA7JTA Bjarte, Gand
  • LA6NJA Ole, Bekkefaret
  • LA9MSA Johan Andreas, Gand
  • LA9XFA Eivind, Gand

  LA9XFA og LA6NJA var også i år ansvarlige ledere for arrangementet som ble noe annerledes på grunn av Covid-19 og de hensyn en måtte ta i den forbindelse. På tross av dette klarte vi å la 110 deltakere få innblikk i amatørradio og prøve seg på lufta. Artikkelen “CQ JOTA fra LA3JAM” i “Amatørradio” nr. 6, desember 2020 side 38-39 viser bilder og forteller mer om opplegget for årets JOTA-JOTI på Horve 2.


 • Eivind LA9XFA hedret med Sølvkompasset

  PÅ KFUK-KFUM-speidernes landsleir i sommer ble forbundets hederstegn «Sølvkompasset» tildelt Eivind for hans mangeårige engasjement og innsats, spesielt i forbindelse med JOTA/JOTI. Vi gratulerer!


JOTA 2008 fra Kvitsøy

Foruten Karl-Ivar, LB2OC, som også deltok som speiderleder var det Inge, LA1ONA, som var radioamatører på arrangementet.

Med dipoler og spiderbeam ble bl.a. USA kjørt på flere bånd, til og med på 80 meter 😉
Og selv om været ikke var det beste, var stemningen desto bedre.

Se også Riskaspeidernes web-sider fra JOTA- / JOTI-helgen. 

(Klikk for stort bilde)

JOTA 2007 – 20. – 21. oktober

Riskaspeiderne hadde invitert med andre speidergrupper til et flott JOTA/JOTI-arrangement på toppen av Lifjellet. Det var en spektakulær lokasjon ved Telenors hovedmast med utsyn over hele Stavanger / Sandnes-området.  Ca. 60 speidere deltok i flott høstvær.

JOTA-opplegget var i år et samarbeid mellom Stavangergruppen og LA1SPG, Sandnes Portable Group. Fra Stavangergruppen deltok LA8OM med RPO, mens LA5HPA og LA6UKA tok seg av radiokjøring.

Siden speiderbevegelsen i år er 100 år (Romertall C) og JOTA er 50 år, fikk vi benytte prefiks LC. Signaturene på lufta var dermed LC1S og LC1SPG.

Stavanger Aftenblads inntrykk fra JOTA 2007 [Les mer …]

Radio Sandnes og Jærradioen [Klikk og lytt …]

Se også Riskaspeidernes web-sider www.riskaspeider.no fra JOTA- / JOTI-helgen 

Riska Speidergruppe i JOTA 2006

Helgen 20-22 oktober delok Riska Speidergruppe på årets Jamboree On The Air fra M44 kjøpesenter.  

Vi monterte opp 3 radioer med antenner – to for HF og en stasjon for 2 meter.

Mange fikk prøve seg på “lufta” og 6 speidere tok JOTA-merket som innebar 6 kontakter, hvorav en måtte være med utenlandsk stasjon. De måtte også kunne det fonetiske alfabet og sitt eget navn med morsekode.

Fra Stavangergruppen deltok LA9EMA Lars (fulltid fredag-søndag), LA8OOA Frode, LA8LOA Arild Morten, LA5HPA Hans Chr., LA5IPA Morten og LA6UKA Kjell. 

Klikk på bildene nedenfor for å gjøre dem større

Alle foto: LA6UKA

Riska Speidergruppe forbereder JOTA-deltagelse – 2005

Riska Speidergruppe var 3. oktober 2005 invitert til Vålandstårnet for å høre om amatørradio.

De skal delta på JOTA-aktiviteten i år med LB2OC, Karl Ivar som rettleder.

I den forbindelse syntes vi det var en god anledning til å snakke litt om radio, prosedyrer etc. før de skulle ut på luften. 

Vi så deler av filmen World Radiosport Team Championship 2002 fra Finland, på storskjerm. Kvelden ble avsluttet med kaker og brus.

Det var en svært interessert gjeng som møtte opp. En skal ikke se bort fra at her er flere kommende radioamatører.

Fra Stavangergruppen deltok LA6UKA – Kjell med foredrag.  LA8LOA – Arild Morten og LA8OOA – Frode kom med innspill, hjelp og gode råd. Klikk på bildene nedenfor for å gjøre dem større

Alle foto: LA8OOA

Visits: 31