I 1920-årene var radio en meget populær hobby, noe bladet “Norsk Radio” kan fortelle om. Det ble bygget og eksperimentert over en lav sko, og mange merkelige apparater og konstruksjoner så dagens lys.

I Stavanger dukket det opp to karer sam var ivrige kortbølgeamatører. I “Norsk Radio” for november 1927 står det en liste over de radioamatører som hadde tillatelse til å sende på korte bølger. Blant disse var LA1S Tore Mehus og LA1X J. O. Berven.

Tore Mehus har fortalt at han eksperimenterte med radio allerede i 1918. Da bygget han og en kamerat en gnistsender og en mottaker med krystalldetektor. Hodetelefonen, sam de også hadde laget selv, veide vel ett kilo og måtte surres fast til hodet med et tørkle! Senderen hadde en rekkevidde på noen kvartaler mellom Nytorget og Pedersgaten. Den braket så fælt at naboene ringte til politiet og det ble sendeforbud.

Stavangergruppens nestor og drivende kraft LA1S Tore Mehus. Her som stolt, ung amatør med riggen sin i 1927.

Etter en del år med varierende aktivitet sto det den 7. mars 1939 å lese i Stavanger Aftenblad at det skulle startes en radioklubb for kortbølgeinteresserte. Den 8. mars 1939 ble Stavanger Kortbølgelag stiftet på et møte pA St. Svithun skole. Initiativtager og møteleder var Tore Mehus, LA1S.

Det konstituerende møtet ble holdt i skolens fysikkrom og det mette opp 10-12 interesserte mennesker. Det ble valgt et styre bestående av Tore Mehus sam forann, T. Thompson som sekretær og Kjell Stender som kasserer. Kontingenten ble satt til kr. 1,25 pr. uke, det samme sam en kinobillett i de dager. Det ble besluttet å sette i gang morsekurs tre kvelder i uken.

Den 7. desember 1945 ble Stavanger Kortbølgelag startet opp igjen etter krigen. Som vanlig var LA1S ildsjelen i det hele. Åpningsmøtet ble holdt på St. Svithun skole og det møtte opp 10-15 stykker. På møtet ble LA1S gjenvalgt som formann med LA4MC Arnfinn Søyland som sekretær og LA5AA Olav Vetrhus som kasserer. Det ble også besluttet å melde gruppen inn i Ligaen.

Gruppemøte i Totalen. Fra venstre LA5AA, LA2EE,
LA1S, LA4MC, LA3SD, LA9CE, LA5BA.

Den 29. mars 1946 ble det innkalt til medlemsmøte på St. Svithun skole der det bl.a. ble valgt nytt styre og skiftet navn på gruppen til Stavangergruppen av NRRL.

Etter en omflakkende tilværelse med mange lokaliteter, fikk gruppen omsider i 1962 leie gruppelokale i Vålandstårnet. Dette ble basen de neste 46 årene frem til 2008.

Gruppestasjonen fikk i 1962 tildelt kallesignalet LA2S. I 1978 søkte gruppen om å få overta og bringe videre Tore Mehus kallesignal LAIS. Dette ble innvilget av Tore selv og Teledirektoratet.

 

Jubileumsskrivet fra 1989

Alle detaljene om de første 50 årene kan leses i beskrivelsen som ble laget og utgitt i forbindelse med Stavangergruppens 50-årsjubileum i 1989.
Du kan laste alt ned (.pdf) ved å klikke på illustrasjonen til høyre.

Jubileumsskrivet fra 1989: I 1989 feiret Stavangergruppen 50-årsjubileum. Last ned Jubileumsskrivet med historien om de første 50 årene her

 

NRRL-dagene 2006Stavangergruppen arrangerte NRRL-dagene på Alsor Hotel. Se bilder her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandnes og Jærengruppens historie: LA8D

Visits: 73